18.2.2021 klo 13-15

Kiertotalous, ekosysteemit ja invest in webinaari

Voiko seutukaupunki olla kiertotalouden ekosysteemien edelläkävijä ja vetovoimainen investointikohde? Jos niin miten?

Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia kiinnostavien seutukaupunkiesimerkkien kautta ja kuullaan miksi teemassa on nyt momentum valtion ja EU:n tasolta katsottuna.


Tapahtuma on suunnattu seutukaupunkien, maakuntien ja kansallisen tason päättäjille sekä kiertotalousekosysteemeistä kiinnostuneille yrityksille.

Pääset katsomaan tilaisuuden tallenteen täältä.

Webinaarin aineistot:

Ohjelma

Heinola BioHub - yli 1000 henkeä työllistävä ekosysteemi

Heinola BioHubin ekosysteemiin kuuluu jo nyt yli 100 bio- ja kiertotalouden yritystä. Työpaikkoja on yli tuhat ja vuosittain liikevaihtoa syntyy yli 300 miljoonaa euroa. Alkutuotannossa on 800 luonnonvaroihin perustuvan biotalouden tuottajaa. BioHubilla on käytettävissään yli miljoona tonnia uusiutuvaa raaka-ainetta, joka toimii perustana puolen miljardin euron biokiertotalouden investointiohjelmalle. BioHubin vetureina toimivat mm. Stora Enso Fluting ja Versowood. Heinolan kaupunki yhdessä LAB-ammattikorkakoulun sekä yliopistojen ja tutukimuslaitosten kanssa kehittävät aktiivisesti ekosysteemiä. Tapahtumassa kuullaan Heinolan elinkeinojohtaja Heikki Mäkilältä ja LAB-ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen, kuinka kasvava ekosysteemi on luotu ja yhä kehittyy Heinolassa.

Poistotekstiilien käsittelylaitos vie Paimion Pohjoismaiden kärkeen

Paimiossa käynnistyy 2021 vuonna Pohjoismaiden ensimmäinen laajan mittakaavan poistotekstiilien käsittelylaitos. Laitoksen rakennuttaa Rester Oy ja kiinteistöön tulee vuokralaiseksi Lounais-Suomen jätehuolto. Rester ja Lounais-Suomen jätehuolto käsittelevät poistotekstiiliä teollisuuden raaka-aineeksi omilla linjastoillaan. Tuleva laitos pystyy käsittelemään 12 000 tonnia poistotekstiiliä vuodessa. Se on noin 10 prosenttia Suomen tekstiilijätemäärästä. Laitoksen lopputuotteena syntyy molemmilta linjastoilta kierrätyskuitua.Paimiossa on tavoitteena luoda kokonainen yrityskeskittymä, jonne tulisi käsittelylaitoksen ohella yrityksiä, jotka voisivat hyödyntää raaka-aineinaan poistotekstiileistä valmistettuja materiaaleja.Tapahtumassa kuullaan Paimion elinkeinojohtaja Mika Ingin ja Rester Oy:n tj. Outi Luukon mietteitä, miksi Paimio valikoitui kansainvälisestikin merkittävän kiertotalousinvestoinnin kohteeksi ja kuinka ekosysteemiä aiotaan kasvattaa.

Vipuvoimaa investointeihin EU-rahoituksesta

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen


Suomi on kiertotalousosaamisen kärkimaita. Kiertotalous on tällä hetkellä EU:n yhteinen suurin haaste. Nyt meillä on oivallinen tilaisuus sekä elvytyspaketin, että muiden rahoituskauden instrumenttien kautta hyödyntää rahoitusta. Sitä on käytettävissä poikkeuksellisen paljon, koska kaikissa rahoituselementeissä ja elvytyspaketissa vähintään kolmannes tulee käyttää ympäristöystävällistä muutosta tukeviin investointeihin. Seutukunnat ovat keskeinen muutoksen dynamo kiertotalouden edistämisessä.

Kiertotalouden strateginen ohjelma

Uusi suunta – Ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi julkaistiin tammikuussa 2021. Ohjelmassa ehdotetaan tavoitteita luonnonvarojen käytölle sekä toimenpiteitä, joilla hiilineutraalista kiertotalousyhteiskunnasta tulee taloutemme kestävä perusta vuonna 2035."Siirtymä kiertotalouteen on Suomelle merkittävä mahdollisuus. Kiertotalous tarjoaa keinon vahvistaa Suomen vientivetoista taloutta ja työllisyyttä. Samalla se vähentää luonnonvarojen kulutusta sekä siitä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä ja muita ympäristövaikutuksia." Kiertotalouden edistämisohjelma on valmisteltu keskeisten ministeriöiden ja tutkimuslaitoksen sekä Sitran ja Business Finlandin yhteistyönä. Ohjelman ohjausryhmän jäsen Taina Nikula (YM) kertoo millaisia mahdollisuuksia ohjelma nostaa esille ja mitä niiden hyödyntäminen vaatii.

Paneeli

Tapahtuman päättää paneeli-keskustelu. Voiko seutukaupunki olla kiertotalouden ekosysteemien edelläkävijä ja vetovoimainen investointikohde? Jos niin miten?

Keskustelijoina tapahtuman asiantuntijoita. Keskustelua johtaa Riitta Forsten-Astikainen (Oulun yliopisto, Kerttu Saalasti Instituutin Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE).

Tapahtuman järjestää Seutukaupunkien yritysverkostot -projekti. Lisätietoja tapahtumasta: Riitta Forsten-Astikainen, puh. 046 9220913, nimi.sukunimi[at]oulu.fi