rehtori Sari Simontaival Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus, projektipäällikkö Heli Antila Ketterää osaamista -hanke, omavalmentaja Noora Rauhala työllisyyspalvelut Keuruu ja koulutuspäällikkö Mari Järvenpää Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus

"TUVA-opintoja voidaan tarjota myös työelämäpainotteisesti. Mikä on se opiskelijoiden tarve ja mikä on Keuruun tarve: missä työvoimaa tarvitaan.

-Sari Simontaival

20.4.2023

Keuruun TUVA-opinnot tarjoavat ikkunan eri koulutusaloille

Sasky Mäntän Seudun koulutuskeskus jalkautuu seutukaupunkiin TUVA-koulutuksen muodossa. Keuruulla järjestettävä tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA tarjoaa mahdollisuuden tutustua eri aloihin sekä alueen opiskelumahdollisuuksiin. Koulutuksen sisältö räätälöidään muodostuvan opiskeluryhmän mukaan. 

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA antaa valmiuksia toisen asteen koulutuksen suorittamista varten. Opintojen aikana tutustutaan eri koulutusaloihin, kohotetaan opiskelu- ja työelämän taitoja sekä vahvistetaan elämänhallintakykyä.

– Koulutukseen voivat hakea esimerkiksi oppivelvolliset, jotka eivät tiedä minne jatkavat tai he, jotka kaipaavat lisää tietoa alueen opiskelumahdollisuuksista. Koulutuksesta saa valmiuksia esimerkiksi tietokoneen käyttöön, suomen kielen taitoon tai koulutuksessa voi parantaa peruskoulun päättötodistusta, luettelee rehtori Sari Simontaival.

Koulutuksen lopullinen sisältö räätälöidään koulutukseen hakeutuvan opiskelijajoukon tarpeiden mukaan. Painotuksia haetaan opiskelijoiden mielenkiintoa seuraten. Saskyn koulutustarjonnan lisäksi opiskelijaa voi kiinnostaa esimerkiksi nopea työllistyminen alueen yrityksiin.

 – TUVA-opintoja voidaan tarjota myös työelämäpainotteisesti. Mikä on se opiskelijoiden tarve ja mikä on Keuruun tarve: missä työvoimaa tarvitaan, Simontaival pohtii.

TUVA:n kautta kiinni opiskelu- ja työelämään nopeasti

TUVA-koulutuksen Keuruulle jalkautumisen tarkoituksena on, että mahdollisimman moni alueen nuori löytäisi oman paikkansa ja suunnan tulevaisuudelleen.

– TUVA toimii myös Saskyn näyteikkunana. Opiskelijat, jotka eivät ole vielä varmoja tulevaisuudestaan, pääsevät matalalla kynnyksellä tutustumaan Saskyn tarjontaan, Sari Simontaival kertoo. 

TUVA-koulutuksesta on Saskyssa jo saatu myönteisiä kokemuksia muun muassa kansainvälisten opiskelijoiden työllistymisen myötä. Viime vuonna käynnistetty, ukrainalaisille suunnattu Saskyn TUVA-koulutus on tarjonnut nopean väylän suomalaiseen työelämään. Koulutus toteutettiin Mänttä-Vilppulassa.

 – Moni näistä opiskelijoista työllistyi TUVA:n kautta nopeasti metallialan palkkatöihin, Sari Simontaival iloitsee.

Työvoimaa omalle paikkakunnalle

Sasky tarjoaa toisen asteen opiskelumahdollisuuksia laajasti sekä lähiopetuksena että verkko-opintoina. Palvelun, tekniikan sekä terveys- ja hyvinvointialan opiskelupaikat työllistävät hyvin niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin. Jos nuori haluaa jäädä opiskelemaan ja työskentelemään omalle paikkakunnalleen, ratkaisuja haetaan näiden toiveiden pohjalta.

– Keuruulla on mahdollisuus löytää työpaikkoja ainakin kaupan, teollisuuden, rakentamisen sekä kone- ja tuotantotekniikan aloilta, Simontaival sanoo.

TUVA-koulutuksen pituus on 4–38 viikkoa. Kesto arvioidaan yksilöllisten tarpeiden ja tilanteen mukaan. Ajatuksena on, että siirtyminen opintojen pariin tapahtuisi mahdollisimman pian, mutta kuitenkin opiskelijan omaa aikataulua ja valmiutta kunnioittaen.

– Toivomme, että opiskelija kykenisi siirtymään nopeasti häntä kiinnostavalle alalle. Mutta tietenkin on tärkeintä, että opiskelija löytää oman uransa, sen, mitä isona haluaa tehdä, Sari Simontaival sanoo.


Teksti: Juulia Lahnaoja

Kuva: Anu Huhtala