"Monilla aloilla on työvoimapulaa ja uskon että ihmiset pitävät hyvänä sitä, että voimme auttaa tässä."

-Kateryna Pinchuk

27.5.2022

Kateryna Pinchuk auttaa ukrainalaisia löytämään töitä Salon seudulta

Ukrainassa käytävä sota on saanut suomalaiset pohtimaan eri keinoja auttaa maahan saapuvia siviilejä. Näin myös Salon seudulla, jossa paikalliset yritykset ovat ilmaisseet kiinnostuksensa rekrytoida sotaa pakenevia työikäisiä.

- Saatiin yhteydenottoja yrityksistä, että miten he voivat työllistää saapuvia ukrainalaisia, Yrityssalon erityisasiantuntija Tommi Virtanen kertoo.

Yrityssalossa huomattiin, että tilausta venäjää tai ukrainaa puhuvalle työntekijälle olisi, jotta työllistyminen sujuisi jouhevammin. Kyselyä sopivasta henkilöstä lähti Turun yliopistolle sekä ammattikorkeakouluihin. Tehtävään valikoitui ukrainalainen sosiologian opiskelija Kateryna Pinchuk. Pinchukilla oli taustalla myös Ukrainassa suoritetut psykologian opinnot.

- Tämä työ kytkeytyy suurelta osin sekä sosiologian että psykologian opintoihini, tämä on jotain siltä väliltä. Mutta se ei ollut syy, miksi hain tätä työtä. Sota aiheutti minussa syyllisyyden tunteita. Syyllisyyttä siitä, että olin turvassa, vaikka toiset joutuvat riskeeraamaan henkensä maamme puolesta. En pystynyt tekemään mitään perheeni tai muiden sodan jalkoihin jääneiden puolesta. Viattomia lapsia kuolee ja itse olen täällä, Kateryna Pinchuk selittää englanniksi.

Ukrainalaisilla kova halu päästä töihin

Pinchukin toimenkuvaan kuuluu maahan saapuvien aktiivinen kontaktointi. Heihin ollaan yhteydessä esimerkiksi Salon kahden vastaanottokeskuksen kautta. Tämän lisäksi ison osan Pinchukin työpäivästä haukkaa käytännön asioissa avustaminen. Ukrainalaiset tarvitsevat apua esimerkiksi pankkitilin avaamiseen, verotukseen, kulkemiseen ja lasten hoidon järjestämiseen.

- Kun ollaan uuden elämän alussa, uudessa maassa, missä ihmisillä on erilainen mentaliteetti, kaikenlainen apu on tarpeen. On tärkeää selittää, mitä papereita ja dokumentteja tarvitaan, kuinka hakemukset täytetään. Kielin oppimista edellytetään monilla työpaikoilla sekä opiskeluissa. Tänne saapuu paljon opiskelijoita, jotka haluavat jatkaa opintojaan tässä maassa, Pinchuk selittää.

Ukrainasta saapuu erilaisia ihmisiä erilaisella taustalla ja koulutuksella. Muun muassa puutarhat, maatalous ja ravintola-ala kykenevät työllistämään paikoin nopeallakin aikataululla. Yrityssalon Tommi Virtasen mukaan töitä löytyisi tällä hetkellä myös asiantuntijatason tehtäviin. Paikkoja on avoinna esimerkiksi ohjelmistosuunnittelijoille, elektroniikkainsinööreille sekä kielenkääntäjille. Suurimmaksi haasteeksi on koettu kieli: ukrainalaiset puhuvat vieraana kielenä pääasiassa venäjää, suomalaiset englantia.

- Ukrainalaisilla on kova halu, kiirekin päästä töihin. Aktiivista kyselyä on kovasti. Ehkäpä on tunnetta että Suomessa asiat etenevät jossain kohtaa melko hitaasti. Mutta kyllä kovasti haluavat töitä ja sitä kautta kiinni siihen säännölliseen rytmiin, Tommi Virtanen pohdiskelee.

Virtasen mukaan ilmapiiri ukrainalaisia kohtaan on Salon seudulla myönteinen. Yritykset ovat tarttuneet rohkeasti mahdollisuuteen lähteä ratkomaan käsillä olevia, kaikille osapuolille uusia asioita. Kateryna Pinchuk on Virtasen kanssa samoilla linjoilla.

- Monilla aloilla on työvoimapulaa ja uskon että ihmiset pitävät hyvänä sitä, että voimme auttaa tässä. Yritykset ovat avarakatseisia pitäen ovensa auki ukrainalaisille, Pinchuk iloitsee.

Teksti: Juulia Lahnaoja